Kooroptredens


Ontstaan van Octavia

Octavia is opgericht in 1956. De aanleiding was het jubileum van ijsclub ‘Eendracht maakt macht’ uit Anna Paulowna, waarvoor het stuk ‘Plombière’ werd opgevoerd door leden van de Plattelandsvrouwen, tegenwoordig ‘Vrouwen van Nu’. Dit stuk, een revue, beviel zo goed dat er een koor geboren werd met de naam Octavia.

Octavia betekent zoveel als
‘Onze Culturele Taak Aan Velen in Anna Paulowna’
en is bedacht door mevr. Kaan- Honijk.

Vele jaren werden er revuestukken, operettes met show en dans opgevoerd. De diverse verkleedpartijen waren in deze stukken niet van de lucht wat nogal eens leidde tot hilarische momenten achter de schermen. Er werd gezongen EN hoe. Moeilijke stukken werden niet geschuwd en de voorstellingen zaten tip top in elkaar.  Over publieke belangstelling was niet te klagen, getuige de recensies in de krant was er regelmatig een uitverkocht huis. Er werd opgetreden in de theaterzaal van dorpshuis “Het Oude Veer”, in bejaardentehuizen op zangfestivals, in kerken noem maar op. Er werden eigen producties opgevoerd en het jubileum openingslied vlieg er eens uit’, geschreven in 1960 is tijdens de diverse jubilea opgevoerd.

Diverse dirigenten en pianisten waren actief bij Octavia, elk met zijn eigen inbreng en voorkeur.
We noemen o.a. Jaap van Zoonen, C. Geerling, J.J. Stam, J. van Stipriaan, Gerrit van der Belt en Karin Smits. Vreemde talen werden niet geschuwd en zo kwam het dat de koorleden zich moesten bekwamen in Pools, Duits, Engels, Spaans en Afrikaans. Dit leverde een keur aan repertoire op. Langzaamaan veranderde de muziekstijl van revue/operette naar musical en filmmuziek. Ook popmuziek wordt meegenomen in het repertoire, dit veelal in een thema.

De huidige dirigent, Arwin Kluft, gaat met Octavia de uitdaging aan om het koor naar een hoger niveau te brengen. Dit vraagt meer van een koorlid dan ‘gezellig meezingen’, dit vraagt om aandacht voor de muziekstukken, ook thuis. Er is repertoire gekozen wat bij deze uitdaging past en waar aandacht is voor dynamiek, gevoel, enthousiasme en muzikaliteit. Voor de koorleden een uitdaging!
‘For unto us’, ‘Memory’ en ‘Nella fantasia’ zijn hiervan voorbeelden, waar hard op gestudeerd is de afgelopen jaren.

Koor Octavia is ondanks zijn leeftijd, ruim 60 jaar, nog piepjong en springlevend. Een koor waar je ook projectmatig kunt meezingen om te ontdekken of dit koor iets voor je is of omdat het genre van het project je aanspreekt. Octavia is een enthousiast koor met een bevlogen dirigent en pianist en koorleden die vol enthousiasme de repetities bijwonen. Mannen zijn bij dit koor helaas in de minderheid, het koor zou graag zien dat zich mannen aanmelden om de klankkleur nog beter tot zijn recht te laten komen.